"Приключенията на Пинокио"

Драматургия Дарко Ковачовски и Надя Василева-Ковачовска

Плакат Драгомир Димчев

📚„Имало едно време едно парче дърво. То не било някакво специално дърво, а обикновена голяма цепеница, каквито през зимата слагат в печките и камините, за да затоплят стаите...”
Така започва историята за малкото дървено човече Пинокио, на която писателят Карло Колоди вдъхва живот и вече повече от столетие радва децата по целия свят.
И ето как започва всичко...
Един ден дърводелецът Джепето попада на необикновено парче говорещо дърво, от което издялва кукла и кръщава с името Пинокио. Щастливо от това, че вече прилича на истинско момче, малкото дървено човече бърза да изскочи от ръцете на татко си и да опознае света. Но не може без туптящо сърце в гърдите, както го овещава Джепето.
За да се сдобие наистина с такова, Пинокио трябва да тръгне на училище. Нетърпеливостта му обаче изиграва лоша шега и успява бързо да го забърка в редица неприятноси. По пътя среща нови „приятели” - Лисанина и Котичели, които заради своята алчност излагат дървеното човече на голяма опасност, в лицето на Сеньор Балдини.
За щастие, на помощ на Пинокио се притичва щурецът Моцарело – верен другар, живеещ в килера на Джепето от сто години, готов да му подаде ръка и да го върне към правия път – този на училището.

"Храбрият летец и балерината"

Драматизация Дарко Ковачовски и Надя Василева - Ковачовска

Драматизацията „Храбрият летец и балерината” е вдъхновена от творчеството на Датския писател за деца Ханс Кристиян Андерсен. В този приказен сюжет основният мотив е фокусиран върху любовта на порцелановата балерина и храбрият летец, но уви тяхната споделена любов е в конфликт с желанията на белият плъх да придобие по нечестен начин и той любовта на балерината.
Перипетиите във фабулата се нижат динамично и устремено към кулминационната точка благодарение на жълтата мишка, която е основният помощник на белия плъх и баба Хурка костенурка, помощничка на двамата влюбени.
Жанра на тази драматизация може да се определи, като фантастична мелодрама за деца.

"Продаденият смях"

Фантастична драма за деца

Плакат Драгомир Димчев

„Продаденият смях” е фантастична драма за деца, която ни отвежда в въображаемия свят на малкото градче, в което равноправно живеят както фантастични, така и реални персонажи. Малкият Тим, подбуден от вълшебната лъскава обвивка на сладкият бонбон загърбва своите приятели и се впуска в рискованото начинание да продаде своя смях на непознатия господин, за да получи желаното захарно удоволствие.

Режисьор: Кристиана Бояджиева

Драматургия: Дарко Ковачовски, Надя Василева-Ковачовска

Сценография и костюми: Надя Василева-Ковачовска

Композитор: Мартин Костакиев

Участват: Павел Емилов, Гьорги Трайков, Златина Гълъбова, Неделин Найденов, Илиян Василев

Daga Print HouseKris FashionLovetch MunicipalityTeodorVelga